ПочетакО ФестивалуФестивалске наградеГалеријеМапа

                     
 

Хор "Кир Стефан Србин"
Србија

       
 
 
 
Хор "Кир Стефан Србин" је основан при цркви Св Саве, 19. маја 2000. године у Торонту, под диригентским руководством г-ђе Јасмине Вуђуровић. Име хора симболизује сам почетак српског музичког стваралаштва, јер је Кир Стефан Србин први српски средњевековни композитор за кога до сада знамо. Црквене песме, прикупљене у зборнику под називом Псалтикија, Кир Стефан Србин је стварао у Румунији, садашњој Македонији и на двору деспота Лазара Бранковића у Смедереву у XV веку, у својству доместика хоровође и дијака - писара. Једна од највећих драгоцености у постојећој писаној документацији из тог времена је и црквена песма "Ниња сили небесније", коју хор изводи, шест векова касније, од свог првог јавног наступа 27. јануара 2001 године на Светосавској прослави у цркви Св. Саве.

Почетак рада хора је окупио чланове који су пре доласка у Канаду били чланови наших познатих и признатих хорова, који су стицали искуства на светским такмичењима и певали на најчувенијим светским сценама али исто тако и чланове који нису имали прилике да стекну таква искуства. Знања и искуства стечена у хоровима "Обилић" ("Бранко Крсмановић"), РТБ-а, "Прво београдско певачко друштво" из Београда, "Светозар Марковић" из Новог Сада, "Слободан Принцип Сељо" из Сарајева, "Омладински хор" из Зенице, на подијуму Карнеги хола или под шатром светског фестивала у Ланголену, несебично се преносе на нове и млађе чланове.

Славећи Бога, хор учествује на службама у цркви Св. Саве у Торонту, од Ускрса 2001 године, изводећи Божанствене Литургије Св. Јована Златоустог и Св. Василија Великог, Великопосно вечерње и учествује у обредима венчања. Репертоар хора се временом проширује са дела Ст. Мокрањца и на дела других композитора православне музике, као сто су С. Рахмањинов, Строкин, Дворецки, Светолик Пашћан, Петар Чесноков, Николај Кедров, итд.. Хор је током годину дана учествовао у службама у манастиру Св. Преображења у Милтону и цркви Св. Николе у Хамилтону.

Хор "Кир Стефан Србин" је одлучио да за своју славу прихвати 10. мај, дан када су 1594. године у Београду, на Врачару, спашене мошти Светог Саве у жељи да се уништи нада у души српског народа, дан када је ветар разнео дим и пепео спаљених моштију по свим српским земљама и улио народу снагу и наду у спасење. Ветар који је и нас расејао по свету је уствари промисао Божја да својом дивном традицијом, својим црквеним певањем и свим оним сто смо понели са собом сведочимо нашу веру, да је очувамо и пренесемо на млађа поколења.
 

 

 

 
                     
                     
                     

ПочетакО ФестивалуФестивалске наградеГалеријеМапа

  Међународни фестивал поезије
Смедеревска песничка јесен

11300 Смедерево, п. фах 118.
телефон/факс: +381 (26) 64 65 90
e-mail: sdpesnicka@mts.rs
    International Festival of Poetry
Smederevo's Poet Autumn

11300 Smederevo, post box 118, Serbia
phone/fax: + 381 (26) 64 65 90
e-mail: sdpesnicka@mts.rs
 

  (C) Copyright Смедеревска песничка јесен   Смедерево, 2007-2018.   Developed by: Infotrend