ПочетакО ФестивалуФестивалске наградеГалеријеМапа

                     
 

Ристо Василевски
Србија

       
 
 
 
Рођен је 1943. године у селу Наколец на Преспанском језеру, у Македонији. Извесно време живео је и радио у Пожаревцу, а од 1969. године живи и ради у Смедереву, где је покренуо и више година водио Књижевни клуб Смедерево, Смотру дечјег литерарног стваралаштва “Извор живе речи” у Коларима код Смедерева и Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен.

Објављивао је у готово свим значајнијим листовима и часописима на ранијем југословенском простору. Пише на македонском и српском језику, преводи са једног на други језик и обрнуто. На македонски и српски језик превео/препевао је и више књижевних дела са словеначког, руског, бугарског, румунског, турског, албанског и француског језика. Његова пак, поезија је превођена на енглески, шпански, немачки, руски, белоруски, украјински, француски, шведски, пољски, мађарски, румунски, турски, хинду, италијански, албански, словеначки, арапски и друге језике. Заступљен је у стотинак антологија и избора македонског, српског, југословенског и светског песништва.

Библиографија г. Василевског преимпресивна је да би стала у овај мали простор стога ћемо споменути бројке: 29 књига поезије, 5 књига за дјецу, 5 антологија, 38 изабраних/приређених дела македонских, српских и писаца с других језика, преко стотину превода…
 

 

 

 
                     
                     
                     

ПочетакО ФестивалуФестивалске наградеГалеријеМапа

  Међународни фестивал поезије
Смедеревска песничка јесен

11300 Смедерево, п. фах 118.
телефон/факс: +381 (26) 64 65 90
e-mail: sdpesnicka@mts.rs
    International Festival of Poetry
Smederevo's Poet Autumn

11300 Smederevo, post box 118, Serbia
phone/fax: + 381 (26) 64 65 90
e-mail: sdpesnicka@mts.rs
 

  (C) Copyright Смедеревска песничка јесен   Смедерево, 2007-2018.   Developed by: Infotrend