ПочетакО ФестивалуФестивалске наградеГалеријеМапа

                     
 

Серхио Бадиља Кастиљо
Чиле

       
 
 
 
Серхио Бадиља Кастиљо рођен је у Валпараису 30. новембра 1947 године. Његово стваралаштво настало је из блиског креативног пријатељства са песницима Хуаном Луисом Мартинезом, Раулом Зуритом, Хуаном Камероном, Едуардом Ембријем и Ренатом Карденасом.
Током свог живота у егзилу био је део групе Taller de Estocolmo и Pelican Grop of Arts, заједно са уругвајским песником и уметником Робертом Маскаром и чилеанским уметником Хуаном Кастиљом. Био је новинар међународног шведског радија и антрополог на Универзитету у Стокхолму. Зачетник је покрета трансреалиста у савременој поезији. Његов књижевни рад је под великим нордијским утицајем, пре свега Финаца Едит Седергран Елмер Диктониус Паво Хавико и Пенти Сарикоски и Швеђана Гунара Екелефа, Томаса Транстремера и Ларса Густафсона. Током свог избеглиштва у Скандинавији покренуо је и часописе Polo Norte (Северни пол) и Pasión.
По позиву је био предавач на Светском конгресу песника у Мадриду 1982. године, учествовао на међународном фестивалу поезије у Ротердаму, на Првом сусрету писаца шпанског говорног подручја одржаном на Канарским острвима, на светском скупу песника у Ослу, а 1993. у Малмеу у Шведској. Године 1991. био је заступљен у шведској антологији, коју је објавила издавачка кућа Bonniers у Стокхолму, а која је преведена на шведски, енглески и француски језик. Од 1993. живи у Сантјагу, у Чилеу.

Нека дела: Más Abajo de mi Rama (Испод моје Раме), 1980, Шведска, (приче) La Morada del Signo (Пребивалиште знака), 1982. Стокхолм, (поезија) Cantonírico, 1983. Мадрид, (поезија) Reverberaciones de Piedras Acuáticas (Одсјаји белутака), Стокхолм, 1985.(поезија) Terrenalis. Стокхолм, 1989. (поезија) Saga Nórdica, (Нордијска сага), 1996, Сантјаго де Чиле (поезија) La Mirada Temerosa del Bastardo (Плашљиви поглед копилана), 2003, Чиле Poemas Transreales y Algunos Evangelios (Трансреалне песме и неке јеванђељске), 2005, Чиле.
 

 

 

 
                     
                     
                     

ПочетакО ФестивалуФестивалске наградеГалеријеМапа

  Међународни фестивал поезије
Смедеревска песничка јесен

11300 Смедерево, п. фах 118.
телефон/факс: +381 (26) 64 65 90
e-mail: sdpesnicka@mts.rs
    International Festival of Poetry
Smederevo's Poet Autumn

11300 Smederevo, post box 118, Serbia
phone/fax: + 381 (26) 64 65 90
e-mail: sdpesnicka@mts.rs
 

  (C) Copyright Смедеревска песничка јесен   Смедерево, 2007-2018.   Developed by: Infotrend